Friday, August 22, 2014

#MalaysiaBerkabung

No comments:
Source: nolanfunk ig

Semoga roh mereka yang terlibat dicucuri rahmat.

Amin.




post signature

Sunday, August 17, 2014

Mengadu

No comments:
Lukisan masa sedih dengan tak sedih sama je. Takde bakat betul.
Hari ini aku sedih.

Bila orang yang aku sayang suggest untuk berpisah.

Aku tak tahu dah berapa kali dia cakap macam tu.

Hati aku makin hancur.

Dia lembik.
Aku benci dia.

Pergi meninggal.


Notakakipanjangku: dia ingat kahwin ni hubungan ala ala zaman dia hit puberty ke? Tak suka clash. Suka couple balik.

Thursday, July 17, 2014

Ramadhan adalah..

No comments:



Bulan untuk aku, kau dan semua orang bermuhasabah diri.
Udah udahlah tu, membahan CDM25 tu.
Kata nak tambah pahala.........? *krik*krik*krik*
Aku tak sangka cepat Ramadhan berlalu.
Aku suka Ramadhan ni!
Lemak degil aku dah mula surrender. Aku suka! Aku suka!

Duit gaji aku gerak cetoit je.
Yela makan sekali je.
Cuba kalau bukan Ramadhan, nafsu babun keluar tergolek golek.
Beli itu beli ini.

Banyak benefit bulan Ramadhan ni.
Jom kita hayati ya kawan kawan?

Salam Ramadhan dari kami sekeluarga.

Notakakipanjangku: this year aku dah tak guna surname Ramadhan dekat FB


post signature

Sunday, June 15, 2014

Losing someone is never easy but the happy memories that remain allow that person to live on

No comments:
Aku rindu abah aku.
Aku ingat aku boleh replace dia dengan orang lain.
Tapi tak.
Abah aku special.

Dia,
Hebat memasak,
Pandai main muzik,
Pandai buat dessert,
Pandai bercucuk tanam,
Pandai ajar muzik,
Pandai cakap bahasa siam,
Pandai cakap bahasa inggeris,
Pandai kawad,
Pandai karate,
Pandai mengukir,
Pandai jahit,
Pandai tulis tulisan jawi,
Pandai melukis,
Pandai seni,
Pandai marah.

Haha, marah tu memang dia paling hebat no.1, 
Aku rasa aku jangkit dia.
Kuat betul marah, melenting.
Umar pun ikut style atuk dia, gangster.

Abah aku,
Walaupun dia nampak anak orang lain buat salah dekat aku,
Buli aku ke,
Pukul aku..

Dia takkan simply hentam anak orang lain.
Dia akan hentam kaw kaw aku.
Walaupun yang sakit tu aku.

Aku time tu asyik rasa macam “wadehei mannnnnnnnnn, dia tolak aku, kau pulak pukul aku. Pesal”

Sebab pada dia, tak elok nak sekolahkan anak orang lain,
Tak elok pertikaikan cara orang lain ajar anak orang tu,
Sekolahkan anak sendiri sampai sempurna ikut dia.

Haha.

Dulu aku tak nampak ni, sebab tu aku nampak dia sebagai enemy.
Yela, orang lain buat aku sakit dia pergi tambah garam dekat luka aku.
It’s hurt you know………..

Tapi fikir balik.
Cool juga cara abah aku tu.

Nanti takde lah orang cakap, si Kamal ni manjakan anak,
See, balik balik nanti orang petik nama abah aku juga.
Kan dah jadi bad reputation disitu.

Pandai abah main politik.

Kah kah kah.

Ni kalau aku buat salah mesti parent satu lagi macam – err, tak de pape settle dah, Kamal.
Sebab: dorang seram tengok abah belasah kita orang.

Dia belasah pergh, sampai aku pergi menyorok kat rumah baby sitter.
Cara abah didik anak memang tak boleh pertikaikan la, strict gila zibang.

Boleh tak aku cakap, ni pengalaman manis?
Sebab aku tak ingat bila aku hati ke hati, faderdotermoment.
Dia super strict and brutal.

Aku rasa memang takkanlah aku berdating, sebab masa aku form 1, dia cakap kalau aku dating dia nak ikat aku kat pokok. Asal balik main dengan kawan gegurl, main pondok pondok terbit senja memang nahas ar..kau!

Jangan tanya kenapa.

Kau buka pintu, berus kayu terbang.
Teror siot abah aku balik kayu beluti tu tepat didahi.

2-3 minggu aku jadi jin mata 3. Kau  tau.

Abah aku ni seorang askar yang soft spot dia hanya untuk main geli geli dengan mak aku je. Dengan anak, dia layan kita orang macam rekrut kau tau! Errr, rekrut yang tak perlu kemas bilik dan rumah dan toilet. Rekrut yang kena basuh baju dan cuci pinggan je haha!

Akan bersambung. (tak tahu bila)

Selamat hari abah, wahai abahku.

Notakakipanjangku: aku tak tahu macam mana nak express simpati.





post signature

Suami aku demam.

No comments:
Tiba tiba je suami aku demam.
Suhu dia dari 37 darjah celcius naik mendadak hingga ke 38.7darjah cecius.
Dah masuk 3 hari.

Risaunya.
Time macam nilah aku menyesal sebab tak ambil lesen kereta.
Bila ntah nak ambil.
Ntah apa-apa je.

Kalau suami aku sakit, kan senang aku boleh hantar dia pergi hospital.
Menyesal tak sudah.

Takpe Fathiyah, masih ada banyak cara! Aku boleh tunggang motorsikal tapi tak tahu start. Sebab tak kuat nak pijak benda alah tu.

Boleh suruh orang tolong, macam dulu dulu.

Aku googles pelbagai tips.

Aku nak rendam dia dalam air sejuk, tapi takde bath tub.
Aku akan suruh dia mandi pukul 7, lepas tu balut dia lagi dengan 2 towel. tak payah pakai kipas.
Suruh dia makan ubat on time,
Lap satu badan dia, untuk make sure suhu dia drop a bit, sebab panas semacam.

Aku jarang sakit.
Mungkin lepas ni aku akan paksa dia makan buah.
Sebab dia tu liat nak makan buah.dengan minum air dengan secukupnya.
Stress mak.

In future, aku akan make sure dia makan vitamin c, makan multi vitamin, makan surbex dan exercise!

Aku paksa suami aku install apps ni.
Nanti senang nak tunjuk dekat doctor.
Semoga suami aku sembuh hari ini, amin!

Fever Tracker Free
 
This app is compatible with all of your devices.
 
Offers in-app purchases
 
(101)
 







post signature

Sunday, May 25, 2014

Borak Muzik : Young & Beautiful

No comments:


Will you still love me
When I'm no longer young and beautiful? 
Will you still love me
When I got nothing but my aching soul?  
Young & Beautiful
By Lana Del Rey.
Aku dengan Lana biasa biasa je (tipu, aku suka betul dengar suara sengau mengada manja dia tu)
Ada orang describe as “Romantic-Depressing” – Song.

Aku start suka lagu ni masa babak dalam The Great Gatsby.
The best part is lagu ni berkumandang bila babak Jay Gatsby bercinta dengan Daisy Buchanan.

Bila dia orang bergurau senda, happy, gelak, terkenang masa lampau..mesti lagu ni muncul. Ala inception la guna 1 lagu untuk banyak babak.

Pendapat aku berbelah bagi bila tengok cerita ni;

Pendapat 1: Daisy Tak Salah

Aku rasa Daisy tak salah, dia ada hak untuk ignore apa yang telah jadi dengan Gatsby. What past is past. Plus, dia ada suami yang accept apa yang dia dah buat. Suami dia dengan dia, dua-dua buat benda yang sama ; curang.


Compare dengan kekasih lama yang kau tak tahu asal usul dia sebenar datang dari mana. Love at first sight lah katakan.  Tapi nak compare cinta love at first sight dengan love at first sight dengan marriage love + ada anak dengan lelaki baru..mestilah dia rasa cinta dia dengan Gatsby it’s not worth it. Walaupun hati kau hancur bila kena kahwin dengan strangers, - marriage itu sacred.


Aku rasa apa yang Daisy buat itu betul. Dia tak boleh lari macam tu je dengan kekasih lama yang dia baru jumpa. Dengan asal usul yang meragukan lagi. Bukan aku nak kata harta tu penting. Cuma aku nampak the way Daisy teragak agak nak terus terang dengan suami dia..mesti ada benda yang dia fikir berjuta kali.

Dia mesti fikirkan stability & commitment. Plus dia ada reputasi. Nak ke dia pergi dengan lelaki yang dia sendiri pun tak kenal etc..

Dalam cerita ni, tunjuk Daisy sangat lonely.  Dia macam fed up dengan hidup dia. Suami dia ada mistress. Kaya dan lonely. Dia macam nak try luck having an affair. But bila benda ni dah meleret jauh. Dia startle nak confess. 


Sangat indah tengok Daisy meet up dengan Gatsby & reminisce the old memories together. Ketawa bersama, menangis bersama. Rasa macam baru semalam main mata, jatuh cinta. Manis. Aku tengok pun macam rasa baru jatuh cinta.


Daisy terbunuh orang dengan accidentally hit & run mistress suami dia. Yang tu memang nampak bengang sikitlah dekat Daisy. Dia boleh pula ada mindset, choose to forget. The best part about his husband tu, dia ada pengaruh and power yang boleh buat dia rasa selamat.


Mungkin sebab tu, Daisy choose to remain silent?


Akan bersambung… aku tengah pening dengar berates kali lagu Y&B by LDR ni. Kena basuh telinga kejap dengan listeing to Arctic Monkeys. Monyet Artik.

notakakipanjangku: kena berusaha untuk kurus! 

post signature