Friday, October 24, 2014

Hidup kami sederhana tapi gembira.

No comments:
Benda first aku nak cakap, bersawang siot blog aku.

Well, aku manusia biasa yang tak perfect sangat mana pun nak multitask semua perihal alam. Eventhough aku ni reachable almost semua peranti social :

Google Hangout - (sape nak instant message?)
Gmail - (baca newsletter)
Facebook - (hari hari scroll tapi bosan je)
Vine - (kalau nak gelak layan vine)
Twitter - (kalau rajin update status)
Youtube - (upload video umar, kurang active da)
Tumblr - (aku sync dengan instagram)
Blogger - (benda alah nila)
Wordpress - (semua benda aku nak sign up)
Instagram - (kalau ada mood aku snap gambar)
Swarm - (saja share tempat)
Wechat - (untuk boss dan family)
Pintrest - (dah tak active)
Line - (dah uninstall)
Whatsapp - (dengan mak dan bff)
Grooveshark - (untuk download)
Spotify (sangat active - sumber pengubat halwa telinga dekat office)

Aku ada semua, tapi aku tak active pun sebab aku penat.

Aku ada komitmen lain.
Aku dah lamaaaaaaaaaaaaaa tak tengok wayang.
  • Shopping.
  • Backpacking.
  • Segala –ing semualah.


Melayan buah hati aku seorang ni, buat kami berdua (aku dan suami, flat/leper/battery drained to the max)


Compared semua benda yang aku gilakan ketika muda remaja kenyal yummy pipi dulu, aku prefer sekarang. Hidup aku dah perfect.

Hidup sebagai seorang mak, benda yang sikit pun boleh buat kau rasa bahagia.
Mahal tau nak tengok aksi anak aku dance.
Anak aku ketawa.
Anak aku lebamkan badan aku.
Paling best, mahal tau nak tengok anak aku senyum dalam tidur.
Ianya sama macam ada bunga blooming dalam hati aku,
Bahagia yang amat.



gif ni auto created by google photo

Bila sedih, rasa sempit ke apa..tengok muka anak, hoi..sejuk sekejap.
Kenapa perlu aku minta lebih bila hidup aku just nice~ tak lebih tak kurang.

Aku tak minta kaya, tak minta rumah banglo sebiji, tak minta bongkah emas, berlian sebesar pulau.
Aku cuma minta, anak & suami aku sihat dan panjang umur.


Aku teringat ada seorang Chinese cakap dengan aku, which I don’t remember siapa dia. Haha, urat putuslah katakana, cannot remember.

“panjang umur & murah rezeki – kalau doakan saya panjang umur, tapi saya sakit sepanjang usia saya takde guna juga. Kalau saya sakit dan kaya pun buat apa..baik doakan saya sihat tu penting” kedengaran macam tamak, tapi masuk akal juga.

Panjang umur tapi sakit = happy ke?
Kaya dan sakit = happy ke?
Sihat  tu penting. J




Bila sihat, hati pun senang, hidup pun bahagia.

Tu jela.

Doakan kami satu keluarga sihat sejahtera.
Amin. J


notakakipanjangku: semua gambar diatas diambil dari peranti Nexus 5. Tak sangka gambar jadi cantik. Yelah, handphone je pun.


post signature

Friday, August 22, 2014

#MalaysiaBerkabung

No comments:
Source: nolanfunk ig

Semoga roh mereka yang terlibat dicucuri rahmat.

Amin.




post signature

Sunday, August 17, 2014

Mengadu

No comments:
Lukisan masa sedih dengan tak sedih sama je. Takde bakat betul.
Hari ini aku sedih.

Bila orang yang aku sayang suggest untuk berpisah.

Aku tak tahu dah berapa kali dia cakap macam tu.

Hati aku makin hancur.

Dia lembik.
Aku benci dia.

Pergi meninggal.


Notakakipanjangku: dia ingat kahwin ni hubungan ala ala zaman dia hit puberty ke? Tak suka clash. Suka couple balik.

Thursday, July 17, 2014

Ramadhan adalah..

No comments:



Bulan untuk aku, kau dan semua orang bermuhasabah diri.
Udah udahlah tu, membahan CDM25 tu.
Kata nak tambah pahala.........? *krik*krik*krik*
Aku tak sangka cepat Ramadhan berlalu.
Aku suka Ramadhan ni!
Lemak degil aku dah mula surrender. Aku suka! Aku suka!

Duit gaji aku gerak cetoit je.
Yela makan sekali je.
Cuba kalau bukan Ramadhan, nafsu babun keluar tergolek golek.
Beli itu beli ini.

Banyak benefit bulan Ramadhan ni.
Jom kita hayati ya kawan kawan?

Salam Ramadhan dari kami sekeluarga.

Notakakipanjangku: this year aku dah tak guna surname Ramadhan dekat FB


post signature

Sunday, June 15, 2014

Losing someone is never easy but the happy memories that remain allow that person to live on

No comments:
Aku rindu abah aku.
Aku ingat aku boleh replace dia dengan orang lain.
Tapi tak.
Abah aku special.

Dia,
Hebat memasak,
Pandai main muzik,
Pandai buat dessert,
Pandai bercucuk tanam,
Pandai ajar muzik,
Pandai cakap bahasa siam,
Pandai cakap bahasa inggeris,
Pandai kawad,
Pandai karate,
Pandai mengukir,
Pandai jahit,
Pandai tulis tulisan jawi,
Pandai melukis,
Pandai seni,
Pandai marah.

Haha, marah tu memang dia paling hebat no.1, 
Aku rasa aku jangkit dia.
Kuat betul marah, melenting.
Umar pun ikut style atuk dia, gangster.

Abah aku,
Walaupun dia nampak anak orang lain buat salah dekat aku,
Buli aku ke,
Pukul aku..

Dia takkan simply hentam anak orang lain.
Dia akan hentam kaw kaw aku.
Walaupun yang sakit tu aku.

Aku time tu asyik rasa macam “wadehei mannnnnnnnnn, dia tolak aku, kau pulak pukul aku. Pesal”

Sebab pada dia, tak elok nak sekolahkan anak orang lain,
Tak elok pertikaikan cara orang lain ajar anak orang tu,
Sekolahkan anak sendiri sampai sempurna ikut dia.

Haha.

Dulu aku tak nampak ni, sebab tu aku nampak dia sebagai enemy.
Yela, orang lain buat aku sakit dia pergi tambah garam dekat luka aku.
It’s hurt you know………..

Tapi fikir balik.
Cool juga cara abah aku tu.

Nanti takde lah orang cakap, si Kamal ni manjakan anak,
See, balik balik nanti orang petik nama abah aku juga.
Kan dah jadi bad reputation disitu.

Pandai abah main politik.

Kah kah kah.

Ni kalau aku buat salah mesti parent satu lagi macam – err, tak de pape settle dah, Kamal.
Sebab: dorang seram tengok abah belasah kita orang.

Dia belasah pergh, sampai aku pergi menyorok kat rumah baby sitter.
Cara abah didik anak memang tak boleh pertikaikan la, strict gila zibang.

Boleh tak aku cakap, ni pengalaman manis?
Sebab aku tak ingat bila aku hati ke hati, faderdotermoment.
Dia super strict and brutal.

Aku rasa memang takkanlah aku berdating, sebab masa aku form 1, dia cakap kalau aku dating dia nak ikat aku kat pokok. Asal balik main dengan kawan gegurl, main pondok pondok terbit senja memang nahas ar..kau!

Jangan tanya kenapa.

Kau buka pintu, berus kayu terbang.
Teror siot abah aku balik kayu beluti tu tepat didahi.

2-3 minggu aku jadi jin mata 3. Kau  tau.

Abah aku ni seorang askar yang soft spot dia hanya untuk main geli geli dengan mak aku je. Dengan anak, dia layan kita orang macam rekrut kau tau! Errr, rekrut yang tak perlu kemas bilik dan rumah dan toilet. Rekrut yang kena basuh baju dan cuci pinggan je haha!

Akan bersambung. (tak tahu bila)

Selamat hari abah, wahai abahku.

Notakakipanjangku: aku tak tahu macam mana nak express simpati.





post signature

Suami aku demam.

No comments:
Tiba tiba je suami aku demam.
Suhu dia dari 37 darjah celcius naik mendadak hingga ke 38.7darjah cecius.
Dah masuk 3 hari.

Risaunya.
Time macam nilah aku menyesal sebab tak ambil lesen kereta.
Bila ntah nak ambil.
Ntah apa-apa je.

Kalau suami aku sakit, kan senang aku boleh hantar dia pergi hospital.
Menyesal tak sudah.

Takpe Fathiyah, masih ada banyak cara! Aku boleh tunggang motorsikal tapi tak tahu start. Sebab tak kuat nak pijak benda alah tu.

Boleh suruh orang tolong, macam dulu dulu.

Aku googles pelbagai tips.

Aku nak rendam dia dalam air sejuk, tapi takde bath tub.
Aku akan suruh dia mandi pukul 7, lepas tu balut dia lagi dengan 2 towel. tak payah pakai kipas.
Suruh dia makan ubat on time,
Lap satu badan dia, untuk make sure suhu dia drop a bit, sebab panas semacam.

Aku jarang sakit.
Mungkin lepas ni aku akan paksa dia makan buah.
Sebab dia tu liat nak makan buah.dengan minum air dengan secukupnya.
Stress mak.

In future, aku akan make sure dia makan vitamin c, makan multi vitamin, makan surbex dan exercise!

Aku paksa suami aku install apps ni.
Nanti senang nak tunjuk dekat doctor.
Semoga suami aku sembuh hari ini, amin!

Fever Tracker Free
 
This app is compatible with all of your devices.
 
Offers in-app purchases
 
(101)
 







post signature