Thursday, July 17, 2014

Ramadhan adalah..




Bulan untuk aku, kau dan semua orang bermuhasabah diri.
Udah udahlah tu, membahan CDM25 tu.
Kata nak tambah pahala.........? *krik*krik*krik*
Aku tak sangka cepat Ramadhan berlalu.
Aku suka Ramadhan ni!
Lemak degil aku dah mula surrender. Aku suka! Aku suka!

Duit gaji aku gerak cetoit je.
Yela makan sekali je.
Cuba kalau bukan Ramadhan, nafsu babun keluar tergolek golek.
Beli itu beli ini.

Banyak benefit bulan Ramadhan ni.
Jom kita hayati ya kawan kawan?

Salam Ramadhan dari kami sekeluarga.

Notakakipanjangku: this year aku dah tak guna surname Ramadhan dekat FB


post signature

Sunday, June 15, 2014

Losing someone is never easy but the happy memories that remain allow that person to live on

Aku rindu abah aku.
Aku ingat aku boleh replace dia dengan orang lain.
Tapi tak.
Abah aku special.

Dia,
Hebat memasak,
Pandai main muzik,
Pandai buat dessert,
Pandai bercucuk tanam,
Pandai ajar muzik,
Pandai cakap bahasa siam,
Pandai cakap bahasa inggeris,
Pandai kawad,
Pandai karate,
Pandai mengukir,
Pandai jahit,
Pandai tulis tulisan jawi,
Pandai melukis,
Pandai seni,
Pandai marah.

Haha, marah tu memang dia paling hebat no.1, 
Aku rasa aku jangkit dia.
Kuat betul marah, melenting.
Umar pun ikut style atuk dia, gangster.

Abah aku,
Walaupun dia nampak anak orang lain buat salah dekat aku,
Buli aku ke,
Pukul aku..

Dia takkan simply hentam anak orang lain.
Dia akan hentam kaw kaw aku.
Walaupun yang sakit tu aku.

Aku time tu asyik rasa macam “wadehei mannnnnnnnnn, dia tolak aku, kau pulak pukul aku. Pesal”

Sebab pada dia, tak elok nak sekolahkan anak orang lain,
Tak elok pertikaikan cara orang lain ajar anak orang tu,
Sekolahkan anak sendiri sampai sempurna ikut dia.

Haha.

Dulu aku tak nampak ni, sebab tu aku nampak dia sebagai enemy.
Yela, orang lain buat aku sakit dia pergi tambah garam dekat luka aku.
It’s hurt you know………..

Tapi fikir balik.
Cool juga cara abah aku tu.

Nanti takde lah orang cakap, si Kamal ni manjakan anak,
See, balik balik nanti orang petik nama abah aku juga.
Kan dah jadi bad reputation disitu.

Pandai abah main politik.

Kah kah kah.

Ni kalau aku buat salah mesti parent satu lagi macam – err, tak de pape settle dah, Kamal.
Sebab: dorang seram tengok abah belasah kita orang.

Dia belasah pergh, sampai aku pergi menyorok kat rumah baby sitter.
Cara abah didik anak memang tak boleh pertikaikan la, strict gila zibang.

Boleh tak aku cakap, ni pengalaman manis?
Sebab aku tak ingat bila aku hati ke hati, faderdotermoment.
Dia super strict and brutal.

Aku rasa memang takkanlah aku berdating, sebab masa aku form 1, dia cakap kalau aku dating dia nak ikat aku kat pokok. Asal balik main dengan kawan gegurl, main pondok pondok terbit senja memang nahas ar..kau!

Jangan tanya kenapa.

Kau buka pintu, berus kayu terbang.
Teror siot abah aku balik kayu beluti tu tepat didahi.

2-3 minggu aku jadi jin mata 3. Kau  tau.

Abah aku ni seorang askar yang soft spot dia hanya untuk main geli geli dengan mak aku je. Dengan anak, dia layan kita orang macam rekrut kau tau! Errr, rekrut yang tak perlu kemas bilik dan rumah dan toilet. Rekrut yang kena basuh baju dan cuci pinggan je haha!

Akan bersambung. (tak tahu bila)

Selamat hari abah, wahai abahku.

Notakakipanjangku: aku tak tahu macam mana nak express simpati.





post signature

Suami aku demam.

Tiba tiba je suami aku demam.
Suhu dia dari 37 darjah celcius naik mendadak hingga ke 38.7darjah cecius.
Dah masuk 3 hari.

Risaunya.
Time macam nilah aku menyesal sebab tak ambil lesen kereta.
Bila ntah nak ambil.
Ntah apa-apa je.

Kalau suami aku sakit, kan senang aku boleh hantar dia pergi hospital.
Menyesal tak sudah.

Takpe Fathiyah, masih ada banyak cara! Aku boleh tunggang motorsikal tapi tak tahu start. Sebab tak kuat nak pijak benda alah tu.

Boleh suruh orang tolong, macam dulu dulu.

Aku googles pelbagai tips.

Aku nak rendam dia dalam air sejuk, tapi takde bath tub.
Aku akan suruh dia mandi pukul 7, lepas tu balut dia lagi dengan 2 towel. tak payah pakai kipas.
Suruh dia makan ubat on time,
Lap satu badan dia, untuk make sure suhu dia drop a bit, sebab panas semacam.

Aku jarang sakit.
Mungkin lepas ni aku akan paksa dia makan buah.
Sebab dia tu liat nak makan buah.dengan minum air dengan secukupnya.
Stress mak.

In future, aku akan make sure dia makan vitamin c, makan multi vitamin, makan surbex dan exercise!

Aku paksa suami aku install apps ni.
Nanti senang nak tunjuk dekat doctor.
Semoga suami aku sembuh hari ini, amin!

Fever Tracker Free
 
This app is compatible with all of your devices.
 
Offers in-app purchases
 
(101)
 







post signature

Sunday, May 25, 2014

Borak Muzik : Young & Beautiful



Will you still love me
When I'm no longer young and beautiful? 
Will you still love me
When I got nothing but my aching soul?  
Young & Beautiful
By Lana Del Rey.
Aku dengan Lana biasa biasa je (tipu, aku suka betul dengar suara sengau mengada manja dia tu)
Ada orang describe as “Romantic-Depressing” – Song.

Aku start suka lagu ni masa babak dalam The Great Gatsby.
The best part is lagu ni berkumandang bila babak Jay Gatsby bercinta dengan Daisy Buchanan.

Bila dia orang bergurau senda, happy, gelak, terkenang masa lampau..mesti lagu ni muncul. Ala inception la guna 1 lagu untuk banyak babak.

Pendapat aku berbelah bagi bila tengok cerita ni;

Pendapat 1: Daisy Tak Salah

Aku rasa Daisy tak salah, dia ada hak untuk ignore apa yang telah jadi dengan Gatsby. What past is past. Plus, dia ada suami yang accept apa yang dia dah buat. Suami dia dengan dia, dua-dua buat benda yang sama ; curang.


Compare dengan kekasih lama yang kau tak tahu asal usul dia sebenar datang dari mana. Love at first sight lah katakan.  Tapi nak compare cinta love at first sight dengan love at first sight dengan marriage love + ada anak dengan lelaki baru..mestilah dia rasa cinta dia dengan Gatsby it’s not worth it. Walaupun hati kau hancur bila kena kahwin dengan strangers, - marriage itu sacred.


Aku rasa apa yang Daisy buat itu betul. Dia tak boleh lari macam tu je dengan kekasih lama yang dia baru jumpa. Dengan asal usul yang meragukan lagi. Bukan aku nak kata harta tu penting. Cuma aku nampak the way Daisy teragak agak nak terus terang dengan suami dia..mesti ada benda yang dia fikir berjuta kali.

Dia mesti fikirkan stability & commitment. Plus dia ada reputasi. Nak ke dia pergi dengan lelaki yang dia sendiri pun tak kenal etc..

Dalam cerita ni, tunjuk Daisy sangat lonely.  Dia macam fed up dengan hidup dia. Suami dia ada mistress. Kaya dan lonely. Dia macam nak try luck having an affair. But bila benda ni dah meleret jauh. Dia startle nak confess. 


Sangat indah tengok Daisy meet up dengan Gatsby & reminisce the old memories together. Ketawa bersama, menangis bersama. Rasa macam baru semalam main mata, jatuh cinta. Manis. Aku tengok pun macam rasa baru jatuh cinta.


Daisy terbunuh orang dengan accidentally hit & run mistress suami dia. Yang tu memang nampak bengang sikitlah dekat Daisy. Dia boleh pula ada mindset, choose to forget. The best part about his husband tu, dia ada pengaruh and power yang boleh buat dia rasa selamat.


Mungkin sebab tu, Daisy choose to remain silent?


Akan bersambung… aku tengah pening dengar berates kali lagu Y&B by LDR ni. Kena basuh telinga kejap dengan listeing to Arctic Monkeys. Monyet Artik.

notakakipanjangku: kena berusaha untuk kurus! 

post signature

Monday, May 19, 2014

Sembang muzik dengan suami.

Satu benda yang aku suka dengan suami aku ni,
Taste music kita orang lebih kurang sama.
Jiwa bebas beb.

Seronok ada suami satu kepala.
Boleh sembang kencang pasal indie rock band.

Aku main random dengar lagi Londoners ni, a few months ago
Main dengar lepas tu sangkut, siap download and letak as lagu pergi balik kampong, gila bosan tak?
Seksi siot suara dia orang.

Umar maafkan mak sebab berperangai dungu macam dulu.
Faktor penyangkut aku adalah The Kooks.  Tapi The Kooks ni banyak nyanyi lagu orang. Dia buat version dia sendiri lah.

The Kooks

Lepas The Kooks, aku bantai dengar Franz Ferdinand pula..lama dah dengar nama tu, tapi..belum sampai seru nak dengar satu lagu. (haha!) – Okay band ni aku lom usha member dia satu persatu. (takde masa –sigh)

Lagu Take Me Out macam buat aku rasa, ada banyak muzik yang best tapi aku masih belum sempat nak explore. Aku terus google top 10 indie rock band. Lepas tu google top 10 song untuk list top 10 band. Haha.

Franz Ferdinand

Aku ada 100 lebih lagi.

Aku juga suka ARCTIC MONKEY. Music arrangement dia smart gila. Aku dengan harapan argh, mesti sepesen Pete Doherty. Aku tak berapa suka Pete Doherty.
Aku layan je lagu dia dengan tak nak tengok pun rupa vocalist.
OMG bila aku google, terus aku skype suami. 

Arctic Monkeys
Alex Turner - Arctic Mokey (Vocalist)

ME: omg (celebritycrushmode)
ME: vocalist arctic monkeys cute abes. (celebritycrushmode)
ME: ayg igt tak hensem (celebritycrushmode)
HE : cer tengok mase mula2 keluar. (nampak tak permainan suami aku?)
ME: jambu siot (celebritycrushmode)
HE : berjeragat (nampak tak permainan suami aku lagi)
ME: kalah 1d (masihcelebritycrushmode)
ME: erk (tersedardaricubaanpermainansuami) google google tak jumpa. Siap guna keyword pimple lagi
ME: takde pon (…)

Haha, lepas ni aku nak tanya suami, vocalist mana handsome except Pete Doherty. Entah kenapa suami aku cakap mamat tu boleh tahan. Aku lepas nampak muka dia kat internet. Tak handsome pun.

Pete Doherty (Sober Ver.)
Tak kiut. Tapi aku admint suara dia sedap. sekian

Walau apa pun, lelaki yang aku halal belek tilik, cucuk pinggang, gigit perut, Cuma seorang je. Celebrity crush tu Cuma imaginasi semata.
Gula gula duniawi je.
Her her her.

Will be continued...


Notakakipanjangku; suami aku tak suka aku borak pasal mereka dengan dia. Dia akan buat muka macam, “so lame la tia, trend tu dah over long time ago”.   =_=”


post signature

Sunday, May 18, 2014

Mak Abah 2 Kali Sebulan.

Aku dengan suami dah 5 bulan jadi twice a month parent.
Nak kata weekend tu macam takde lah everyweek tengok anak.
Faktor jauh, suami je drive (aku tak begitu berminat nak memandu), faktor keselamatan, faktor macam macam lagilah membuatkan aku tak jaga dia sendiri sepanjang 8 bulan dia dilahirkan.

Bukan aku tak nak.
Umar, dia ada special case.
Aku tak pernah jaga budak yang perlu perhatian macam dia.

Aku takut nak jaga dia.
Aku takut aku lalai,
Aku takut aku leka.

Korang katalah aku ni pemalas ke apa.
Aku takut cederakan dia.

Last aku jaga dia, aku tersangkutkan jari kelingking dia dekat dalam lubang singki.
I was panic like hell. (jangan tanya hell macam mana)
Aku rasa aku dah putuskan jari dia.

MUJUR, mak aku ada.
During that time, kita orang ada situasi yang #$@$@ aku trauma nak ingat.
Mak aku, sangat supportive. Mujur dia ada, dia yang jaga Umar lepas tu.
Aku benci singki tu.
Aku benci aku jadi orang pertama lukakan badan dia.
Bukan tu yang aku nak jadi.

Aku nak jadi mak kepada dia.
Mak yang bebas 0% kecederaan.

Aku akan remind anak anak aku, menjaga adik adalah sama macam menjaga anak.
Aku tak pernah jaga adik aku.
Adik aku no.2 yang jaga, so aku pergi bermain macam esok nak kiamat.
Macam macam jadi bila aku jaga adik aku.
Semuanya masuk ICU.

Anak ke-2 : tertelan ubat stapler.
Anak ke-3 : butang sangkut kat hidung.
Anak ke-4 : dahi koyak sebab jatuh dalam bilik air.

Untuk, 2 situasi (anak ke-3 & ke-4) teruk aku kena bantai. Situasi pertama tu, aku tak ingat. Tu pun mak aku remind aku pasal aku yang suka kembur barang. (kembur - selongkar dalam bahasa orang Johor).

Perkembangan pasal Umar sangat pantas. Aku tak kata anak orang lain lembab ke apa. Aku cuma cakap, bila aku baca babycentre.com, Umar dah pun berjaya buat apa yang dia orang expect budak umur dia buat.

Sekarang Umar dah pandai panjat. Setiap bulan ada je trick dia :

  • Dia nak try berdiri tanpa pegang apa-apa. Dia suka berdiri dekat iron board kecil mak aku yang mak aku letak kat atas lantai. Dia duk enjut enjut. Sampai rosak dah. 
  • Semalam, dia duk selongkar bunga mak aku atas meja. 

  • Lepas tu masa kita orang on Skype, mak aku tengah bagi dia makan bubur. Dia boleh nak berdiri sambar mak aku - sebab mak aku lambat suapkan dia. 
  • Lepas tu, adik aku cakap, dia dah reti tepuk tangan. Mak dan adik adik aku ajar dia "tepuk amai amai belalang kupu kupu" lepas tu Umar tepuk tangan and menganga. Anak oh anak.
  • Tak lupa, Farhah kata, dia dah belajar nak bercakap. Sekarang ni dia duk sibuk cakap babababababa. Bila nak makan dia sebut mamam. Bila dia panggil nenek dia neiiiiiiiiiiiiiiiiii.

Adik aku cakap, Umar dah campur campur pelajaran dia sampai dia nangis pun tepuk tangan. pelik.

The best part, raising Umar dekat Muar is..ramai orang jaga dia. Semua orang bermain dengan dia. Semua orang ambil peranan mengajar dia.  Hah! BTW, adik lelaki aku baru dapat motor. Dia dah bawa Umar naik atas motor 125 dia. Pergh, peluh sejuk aku dengar. Adik aku cakap, Umar duk ketuk ketuk meter dia. Haha.

Umar tak rasa bosan. Tapi dia jadi demand. Dia nak apa yang dia nak. Sebab dia cucu & cicit sulung. Semua orang duk gula gula dia. Dengan aku, in your dream baby. In your dream. Haha.

Bulan depan aku akan jaga dia. Cuak. Aku tak pernah bawa dia jalan pergi mall. Aku takut dia tak selesa. Plus kita orang sakit badan pegang dia. dia dah 10kg++. Tiada siapa mampu angkat dia begitu lama. Kebas nak oi. Jalan eh lepas ni. Kita pergi Kidzania. hahaha!

Sekian.

Notakakipanjangku: Adik aku cakap, masa pantang aku ni manja sangat. yeke? aku rasa aku sakit. takkan aku nak senyum, mestilah merengek. wuuuuuu.

Last, sila dengar Umar membebel pasal global warming. (lol)
Umar sayang betul dekat abah dia.


post signature